Zelfregie

“Ongekaderde ambitie”, “De cirkel van groei”, “Continu ontwikkeling”!

Zomaar een paar kapstoppen van bedrijven waar ik heb mogen werken die gaan over zelfontwikkeling en ontplooiing. Termen die juist nu zo relevant zijn!!

Als medewerker binnen een IT-bedrijf of afdeling waar de gevolgen van Corona zichtbaar zijn denk je uiteraard aan het belang van je werkgever. Deze werkgever speelt een belangrijke factor in de stabiliteit voor jou en hoe jij je leven heb ingericht. Deze doet er ook alles aan dat te continueren en met elkaar door de crisis heen te komen!! Jou duurzaam inzetbaar houden is daarmee een zeer belangrijke activiteit, of zou het moeten zijn in mijn ogen.

In mijn netwerk hoor ik ook geluiden dat het spannend is. Dat herken ik helemaal. Voor de korte termijn is dat logisch in deze onzekere tijd. Al is het spannend, jij bent zelf (ook) verantwoordelijk voor jouw duurzame inzetbaarheid. De toekomst bestaat ook uit de middellange en langere termijn. En dan komen de vragen toch echt omhoog voor jou als individu.

  • Waar sta je nu, waar wil je naar toe en wat is er nodig om daar te komen?
  • Wat investeer jij op dit moment zelf in jouw groei? Zowel in tijd als in geld.
  • Heb je jouw certificeringen op orde, sluiten deze aan bij je persoonlijke ontwikkelplan en beoogde perspectief.

In mijn praktijk kom ik mensen tegen met een dijk aan ervaring, energie en passie. Zonder certificaten of opleiding. Zowel werkzoekenden als mensen in een werksituatie. Heel waardevolle medewerkers, zonder twijfel. Soms hebben ze geen gebruik gemaakt van de middelen die er waren. In een slecht geval werd er niet geïnvesteerd in ontwikkeling.

Soms zijn ze echter ook vergeten na te denken over wat ze gelukkig maakt voor de middellange en lange termijn. Geen tijd en geld in je duurzame arbeidsmobiliteit investeren heeft uiteindelijk altijd impact.

Mensen die, (A.) hebben nagedacht over hun eigen gewilde toekomstperspectief; (B.) hun loopbaankeuzes daar op afstemmen en; (C.) certificeringen of opleiding daar op hebben ingericht; kom ik doorgaans écht veel minder tegen in mijn praktijk.

Dat is logisch zou je zeggen. Dat vind ik ook en toch….mag ik met grote regelmaat bijdragen aan het eerste deel: Scherp krijgen wat iemands toekomstperspectief is.

Waarom mensen het niet scherp hebben? Door te lang en te diep na te denken, door zichzelf te onderschatten of juist te overschatten, door te veel bezig te zijn met hier en nu, door te ver vooruit te kijken, door te veel beren te zien. Uiteindelijk door niet te beginnen met bewegen. Het zijn de oude patronen en onderliggende mentale processen die bewust kiezen tegenhouden. Bewust kiezen vraagt om commitment naar jezelf. Ik noem het zelfregie.

Niet kiezen is overigens ook kiezen, alleen ben je dan minder bewust van de gevolgen. Een duidelijk perspectief hebben bij je eigen pad maakt jou een waardevolle medewerker voor iedere werkgever. Ook bij je eigen werkgever!! Je hoeft echt niet gelijk een andere baan te zoeken om je eigen perspectief in te vullen. Wat wel nodig is, is het scherp hebben en daar in investeren.

Als je er iets mee wil doen, doe het dan en maak gebruik van alle middelen en tijd die hier voor zijn. Zeker nu. In sommige situaties kan het zelf gewoon vanuit je eigen studiebudget wat je ter beschikking hebt.

Ook al doe je zelfregie zelf, je hoeft het niet alleen te doen.

Laat een reactie achter