Tijd is de enige constante

Tijd is de enige constante

heb jij vaak het gevoel dat je tijd te kort hebt, het te druk hebt dat je niet weet waar je jouw tijd vandaan moet halen? Dat je onbewust keuzes maakt die je een oncomfortabel gevoel geven? Ga dan eens stil staan. Druk op de pauze knop, het is jouw leven.

Tot vorig jaar heb ik veel tijd in de auto gezeten. Ik reed zo’n 60.000 kilometer per jaar, inclusief files. Daarvan waren er zo’n 45.000 zakelijk. Met een gemiddelde snelheid op onze wegen van 70 km/u kom ik op ongeveer 650 uur auto-tijd. Het is maar een ruwe schatting. In de auto was ik aan het bellen voor mijn werk, radio luisteren en was ik ook vaak stil. In die stilte was ruimte om te reflecteren en ontstonden inzichten.

Onder andere het inzicht dat 650 uur per jaar in een auto zitten niet bijdraagt aan de ontwikkeling van anderen. Begeleiden, coachen en daarmee impact maken voor andere mensen is juist mijn passie! 650 uur die ook op een andere manier besteed kan worden, zoals gezin, familie, vrienden. Voor mij heel belangrijk. Een van mijn reflecties was dat ik op een punt was gekomen dat slechts 20% van mijn tijd gevuld was met zaken die er voor mij écht toe doen. Dat was echt niet altijd zo geweest.

En toen? Ik maakte ruimte en tijd om te dromen over hoe ik dat voor elkaar zou kunnen krijgen. Dat weer 80% in plaats van 20% van mijn tijd ingevuld zou zijn met mijn passie.

“Het zal mijn tijd wel duren” is een uitspraak die ik nooit zal gebruiken. Daarvoor is het leven te bijzonder. Maar hoe dan?

In deze periode kwam ik deze TEDtalk tegen (What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness | Robert Waldinger). Een verhaal naar mijn hart.

Écht verbinden met je naasten, tijd maken voor je familie, collega’s en vrienden. Tijd is er maar 1 keer. Iedere keer kwam het woord tijd terug. En ook dat als je ouder bent je pas realiseert wat de waarde van tijd is. Hoe eerder je de waarde van tijd kent, hoe eerder je mag gaan genieten. Waarom wachten tot ik oud ben?

Ik had dus 2 uitdagingen:

  1. Wat in mij wrong was het feit dat ik me bewust was dat ik mijn tijd aan het verspillen was en dat iets met mij deed.
  2. Mijn transformatieve Post HBO-opleiding had me geholpen comfortabel te zijn met de keuzes die ik maak, ik koos nog niet.

Het gevoel zei me dat er maar 1 manier was om er achter te komen en dat was een hele diepe duik te nemen in de onbekende wereld van zelfstandig ondernemen. Status en (schijnbare) veiligheid loslaten. Deze keuze vorig jaar om als zelfstandig ondernemer te starten was een echte “guts decision”. Vanuit mijn gevoel, mijn core aspiration om kleine en grote impact te maken voor anderen. Ook een vanuit een diep geloof en vertrouwen, van zowel mijzelf als mijn vrouw. Als ik nu terug kijk en ik had alleen rationeel nagedacht, alle risico’s op een rijtje gezet (een kleine buffer, geen sales ervaring, hoe kan ik dan zorgen voor mijn vrouw, kinderen en huis) had ik het wellicht niet gedaan.

Het gevolg van de keuze vorig jaar? PASSIE & PLEZIER! Heel veel bevlogenheid!! Iets wat ik ook nog eens meet met 2DAYSMOOD voor mezelf. Met 73% (!) ervaar ik een hoge mate van werkgeluk, naast de ruimte voor groei die er nog steeds is.

Dit werkgeluk doe ik op in waardevolle projecten bij klanten & projecten (3 gemeenten, verschillende bedrijven, het UWV, AVANS en diverse losse coachtrajecten) en een interim People Manager opdracht waar heel veel coaching, begeleiding en verandercoaching in zit. Projecten ook samen met mensen, waar vooraf nogal eens werd geschetst dat zelfstandig ondernemer eenzaam is…. Ik herken het niet! Juist als ondernemer is het nodig om samen te werken.

De eerste leerschool in november en december 2018? Dat waren de verschillende netwerk bijeenkomsten met ondernemers uit de regio. Hier werd duidelijk dat kiezen voor een richting belangrijk is. Dat kwam nog niet duidelijk uit de verf in de eerste pitches. De grootste groei die ik hierdoor zelf heb gemaakt is dat ook hier tijd de enige constante is. Waar investeer ik tijd in, waar kies ik voor.

Wat maakt dat ik dit allemaal vertel?

Mijn geloof is dat tijd in combinatie met comfortabel zijn met jezelf het mogelijk maken echt te genieten van het leven. Jouw “Comfortabele Ikke” meenemen naar je werk of gezin brengt ook daar meer rust en ruimte voor jouw eigen potentieel. Dat je mag vertrouwen op je “guts”. In mijn praktijk kom ik nog regelmatig tegen dat cliënten minder comfortabel zijn met zichzelf. Coaching met een professional helpt om zaken zichtbaar te krijgen wanneer het met je eigen systeem niet lukt. Ik geloof dat wanneer je comfortabel bent met jezelf, alles omarmt wat er is, je vanuit een passievol leven ook bewuster gaat kiezen hoe je jouw tijd besteedt.

Of je nu door het leven gaat als professionele jongleur / clown, de op 2 na beste fromager van Nederland, goudsmid, extreme camper bouwer of startend banketbakker bent;

Wanneer dit jouw passie is en je bent er op tijd mee begonnen,

zal je later nooit spijt hebben.

Of weet je nu al dat je tot de categorie van 86% (volgens een oud onderzoek uit 2012: bron Psychologie Magazine) hoort die later spijt hebben van de dingen die ze niet gedaan hebt?

De constante van tijd is dat het er maar 1x is. Hoe wil jij die besteden?

Hartelijke groet, Hans van Gastel

Laat een reactie achter