De Vijvers

Is jouw IT bedrijf alleen “passende” kandidaten aan het zoeken voor jouw organisatie? In mijn netwerk hoor ik dat de “War on Talent” nog steeds gaande is dus het zou zomaar eens kunnen. Of zijn jullie al klaar met in dezelfde vijvers vissen als je concurrenten?

Weet je dat er ook écht andere manieren zijn om de (toekomstige) vraag naar medewerkers in te vullen? Dat er in onze maatschappij ontzettend veel talent is dat we NIET gebruiken!!! Mensen die nu “net niet passen”.

Maatschappelijk Impact creëren door te reflecteren op wat er ook is ÉN bouwen aan de toekomst. Het kan! Samen grotere vijvers uitgraven en aanleggen. Hoe dan?

  • Zo zijn er MBO4 IT talenten die je met een deeltijdstudie kan laten groeien naar het vaak gevraagde HBO niveau. Deze opleidingen liggen vaak binnen de budgetten die je zelf als organisatie hebt.
  • Ook zijn er mensen voor wie een IT diploma niet lukte en nu met hun ervaring, energie en kennis veel waarde toevoegen. Hun duurzame inzetbaarheid staat onder druk door uitblijvende investering in certificaten.
  • IT zij-instromers die veel kennis van business processen of relevante groeiende markten hebben.
  • De laatst groep die ik prominent benoem zijn de statushouders met een afgeronde universitaire studie en ervaring in het land waar ze vandaan komen. De ambitie en energie om te groeien is groot binnen deze groep.

Voor veel van deze mensen is iets meer tijd en geduld nodig om ze de “passende” kandidaat te laten worden. Ontwikkelbaarheid / talent is er echt genoeg. Ontwikkelbereidheid ook.

De beschrijvingen hierboven gaan over zomaar een paar situaties uit de afgelopen 2 jaar die ik heb ervaren met cliënten. Ik zie hier heel veel kansen ontstaan, als iedereen die er belang bij heeft zich bewust is van het momentum. Tegelijk zie ik ook een aantal kleine en grote IT bedrijven heel actief ondernemen met de bovenstaande groep, echte voorbeelden die ik graag aanhaal.

Dat IT een prominente rol blijft hebben voor onze toekomst is duidelijk. Dat schaarste de groei tegenhoudt lijkt me duidelijk. Nu tijdens de Corona is de druk even minder groot, maar dat moment is dichterbij dan we denken.

We kunnen het “nu” gebruiken om het aantal gekwalificeerde mensen in de IT te vergroten en zo onze maatschappij voorbereiden op de toekomst. Degenen die dat makkelijk creëren voor zich zelf zijn al onderweg. Die ken je wellicht al. Juist degenen die een extra steuntje nodig hebben, kunnen dat nu gebruiken.

Wat in mijn ogen nodig is, is slim investeren (met een deel van je wervingsbudget en/of het Coronafonds). Investeren in een combinatie met gerichte opleiding (formeel en non-formeel), coaching in persoonlijk leiderschap en het bouwen van bruggen. Bruggen tussen kandidaten, Gemeenten, UWV, opleidingsinstanties & het bedrijfsleven.

Heer eerlijk? Het moment van nu leent zich daar écht voor. Doe je mee met het graven en uitbreiden van de vijvers? Of ben je al aan het graven en uitbreiden? Deel dan je ervaringen met me!

#talenten #IT #maatschappelijkegroei #betekenisvolondernemen #opleiden #persoonlijkleiderschap #inclusie #diversiteit

Laat een reactie achter