Broodkapjes

BROODKAPJES:

Sinds ik als zelfstandig ondernemer ben begonnen werk ik thuis als dat kan. Het mooie is dat mijn vrouw, jongste dochter Olivia en ik dan vaak samen lunchen. Heel gezellig. Afgelopen week had ik een bijzondere ervaring. Nadat de kroketten uit de oven klaar waren, kwam ik er achter dat het brood bijna op was…. We hadden nog maar 2 gewone boterhammen en 2 kapjes (de uiteinden van het brood). Wat toen gebeurde was heel bijzonder.

Ineens was ik 40 jaar terug in de tijd. Terug naar mijn jeugd. In de tijd dat ik in een gezin met 3 kinderen juist als eerste het broodkapje wilde, gewoon omdat ik dat zo lekker vond. Heerlijk (dik) met boter en appelstroop kon ik ontzettend genieten van deze momenten. “Wat was er gebeurd?” vroeg ik me verwonderd af. Mijn eerste gedachte was: “Een kapje, dat wil ik niet! Ik hoef geen kapjes te eten, want ik kan me een gewoon brood veroorloven.” Het moment zette mij even stil, op pauze. Ik ging bewust terug naar mijn kindertijd en kreeg een hele grote lach op mijn gezicht (bij het schrijven nu weer ? ).

In de loop van de tijd ben ik van gewoon brood en kapjes, via luxer brood zonder kapjes, naar vrijwel elke dag afbakbroodjes gegaan in het bedrijfsrestaurant. Geconditioneerd geraakt in “luxe”. Ik was vergeten hoe het was om broodkapjes te eten, hoe ik daar van kon genieten. Nieuwsgierig vroeg ik me af: “Wat zou ik nog meer vergeten zijn?”. Wat zou ik nog meer vergeten zijn wat van mij is.

Hier kan ik een parallel maken naar mijn leven als coach en trainer, bedacht ik me in de loop van de dag. Deze zelfde momenten kom ik ook vaak tegen tijdens coach sessies. Door bewust in het hier en nu te kijken naar wat er allemaal al is, ontstaan persoonlijke inzichten die hun basis in het verleden hebben. Zowel zakelijk als privé heeft dit impact op de mensen met wie ik mag werken. Je begrijpt misschien wel dat die bewuste dag met de onschuldige broodkapjes, mijn lach heel de dag op mijn gezicht is gebleven.

In onderzoeken, blogs en boeken die ik het afgelopen jaar voorbij heb zien komen las ik vaak dat het onbewust leven er voor zorgt dat er geen verbinding is met je eigen ik. Zowel bij personen, teams als organisaties. Dit creëert een oncomfortabel gevoel, soms zelfs disbalans. Het vraagt om actie als het ongewenst is en ontwikkeling of transformatie in de weg zit. Wil jij ook eens stil staan bij het hier en nu? Wil jij ook dat je vaker keuzes bewust maakt, gericht op verbinding? Ik nodig je van harte uit om kennis te maken.

Hartelijke groet,
Hans

Laat een reactie achter